Scam en phishing websites
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Scamwebsites zijn illegale domeinen en webpagina's die worden gemaakt met als doel geld of persoonlijke informatie te stelen of jouw apparaat met malware te besmetten.

De oplichter kan een nepwebsite maken die er identiek aan het origineel uitziet. Ze vervalsen elk onderdeel van de website om slachtoffers te verleiden gevoelige informatie te verstrekken (zoals persoonlijke gegevens en wachtwoorden).

Het creëren van nepwebsites is een vorm van fraude en een kwaadaardige activiteit die de meeste hackers en oplichters beoefenen. Het is relatief goedkoop, en het kopiëren van de inhoud van een legitieme site is niet moeilijk.

• Oplichters verspreiden links naar hun nepsites via onder andere:

• Phishing e-mails of tekstberichten

• Berichten op sociale media en forums

• Reacties op verschillende webpagina’s (meestal verspreid door bots)

• Advertenties in zoekmachines

• Zoekmachines kunnen je naar de nepsite van een oplichter leiden. Doordat de URL van de nepsite meestal maar minimaal afwijkt van de echte is deze vaak niet van echt te onderscheiden.

• Bijvoorbeeld: vanuit de zoekresultaten van Google klik je in plaats van op https://getmoss.com/app op een link met het haast identieke adres getmóss.co. Deze link brengt je naar de nepwebsite en lokt je zo in de val.

• Zodra je op een neppagina terechtkomt, hangt het van de soort oplichting af hoe de website precies werkt.

• Als je in zo’n websitescam trapt, komt alles wat je op zo'n nagemaakte website indient in handen van oplichters terecht.

• Door alert en voorzichtig van het internet gebruik te maken kun je nepsites vermijden.