Veelgestelde vragen: mobiele authenticatie
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Q: Wat is mobiele authenticatie?

Mobiele authenticatie is een methode voor het autoriseren van handelingen (bijvoorbeeld het bijwerken of tonen van kaartgegevens) in de mobiele Moss-app. Het is een alternatief voor traditionele authenticatiemethoden, zoals sms-wachtwoorden. Mobiele authenticatie is voor alle Moss-klanten beschikbaar zodra zij de mobiele Moss-app gebruiken.

Online betalingen kunnen ook worden geauthenticeerd met de mobiele Moss-app. Als je meer wilt lezen over het 3DS-proces dat plaatsvindt tijdens online betalingen, klik dan hier.

Q: Hoe werkt mobiele authenticatie?

Mobiele authenticatie is een veilige, snelle en eenvoudige manier om handelingen met de mobiele Moss-app te bevestigen. Het hele proces vindt plaats in de mobiele Moss-app op een Android- of iOS-apparaat - er is geen extra software nodig. De details van de handelingen worden op een duidelijke en leesbare manier weergegeven. Het goed- of afkeuren van de handeling vereist van de aangewezen gebruiker slechts één klik in de mobiele Moss-app. De uiteindelijke status van de handeling wordt altijd weergegeven in het Moss-platform en in de Moss-app.

Belangrijk veiligheidsadvies: controleer voordat je een handeling of transactie autoriseert/bevestigt altijd of de weergegeven transactiegegevens (zoals aanmeldingsgegevens, wachtwoordwijziging, betalingsbedrag, naam handelaar) overeenkomen met de gegevens die je hebt bedoeld of verstrekt. Als de gegevens niet overeenkomen, breek de transactie dan af en stel ons onmiddellijk op de hoogte via de klantenservice. Je vindt onze contactgegevens in de footer.

Q: Hoe werkt dit met de oude authenticatiemethoden?

SSO-gebruikers

Zodra je de mobiele Moss-app gaat gebruiken, zullen je handelingen (bijv. het bekijken van kaartgegevens of het wijzigen van kaartlimieten) binnen het platform automatisch moeten worden geverifieerd met mobiele authenticatie. Zolang je mobiele Moss-app is gekoppeld aan je Moss-account werken je oude authenticatiemethoden niet en zijn ze overbodig.

Als SSO-gebruiker log je in op het Moss-platform met behulp van de SSO-methode.

Gebruikers die de standaard inlogmethode gebruiken

Zodra je de mobiele Moss-app gaat gebruiken, zullen alle authenticaties van transacties en andere handelingen (bijv. kaartgegevens bekijken, kaartlimieten wijzigen) via de mobiele Moss-app moeten worden gedaan. Zolang je mobiele Moss-app is gekoppeld aan je Moss-account werken je oude authenticatiemethoden niet en zijn ze overbodig.

Als je de standaard inlogmethode gebruikt, log je nog steeds in met je e-mailadres en wachtwoord en moet je je vervolgens authenticeren met mobiele authenticatie.

Q: Op hoeveel apparaten werkt mobiele authenticatie?

Mobiele authenticatie werkt op één enkel apparaat dat is gekoppeld aan de Moss-app.

Q: Moet ik een gestolen telefoon melden bij Moss en de authenticatiemethode veranderen in sms?

Als je je telefoon bent verloren of deze gestolen is, moet je onmiddellijk contact met ons opnemen en, indien nodig, moet je ook je kaarten blokkeren via het Moss-platform (alleen mogelijk als je SSO gebruikt), of een admin vragen om je kaarten voor je te blokkeren. Je kunt ook contact met ons opnemen om je kaart te blokkeren.

Telefoon:

• Duitsland: +49 30 311 93 730

• Nederland: +31 20 241 4803

• VK: +44 20 457 12718

Q: Hoe schakel ik mobiele authenticatie in de Moss-app in?

Mobiele autorisatie is automatisch ingeschakeld voor elke gebruiker met een vertrouwd apparaat. Volg deze stappen om te leren hoe je je telefoon met Moss verbindt.

Q: Hoe verander ik de telefoon die ik gebruik voor mobiele authenticatie?

Elke gebruiker kan slechts één vertrouwd apparaat hebben. Om van telefoon te veranderen, deactiveer je je account en activeer je het op het nieuwe apparaat.

Volg deze stappen op de telefoon die je momenteel gebruikt voor mobiele authenticatie om je account te deactiveren:

1. Ga naar je profiel

2. Navigeer naar 'Beveiliging'

3. Klik op 'Apparaat vergeten'

4. Voltooi vervolgens het activeringsproces op het nieuwe apparaat

Q: Welke handelingen worden bevestigd met mobiele authenticatie?

Met behulp van een pincode kun je de volgende handelingen in de mobiele Moss-app authenticeren:

• Inloggen op het Moss-platform (voor gebruikers zonder SSO)

• Kaarten

• Kaarten bijwerken

• Kaartgegevens tonen

• Pin tonen

• Gebruikers uitnodigen

• Betalingen (alleen voor de Britse markt)

Voor admins:

• Nieuwe gebruikers uitnodigen

• Telefoonnummers van gebruikers wijzigen

• Autorisatie van online betalingen

Belangrijk veiligheidsadvies: controleer voordat je een handeling of transactie autoriseert/bevestigt altijd of de weergegeven transactiegegevens (zoals aanmeldingsgegevens, wachtwoordwijziging, betalingsbedrag, naam handelaar) overeenkomen met de gegevens die je hebt bedoeld of verstrekt. Als de gegevens niet overeenkomen, breek de transactie dan af en stel ons onmiddellijk op de hoogte via de klantenservice.

Q: Hoe schakel ik mobiele authenticatie uit in de mobiele Moss-app?

We zijn ervan overtuigd dat mobiele authenticatie een van de veiligste methode is voor tweefactorauthenticatie (2FA). Dankzij mobiele authenticatie kunnen we pogingen tot fraude beter bestrijden en de hoogst mogelijke beveiliging voor alle klantgegevens garanderen.

De laatste versie van de mobiele Moss-app is bijgewerkt om mobiele 2FA mogelijk te maken. Dit vervangt het gebruik van sms-codes en authenticatie-apps (bijv. Google Authenticator).

Als je echter de voorkeur geeft aan het gebruik van sms-codes of authenticatie-apps, dan kun je deze gebruiken door de mobiele Moss-app uit te schakelen en je telefoon te ontkoppelen. Ga naar je profiel in de Moss-app en selecteer 'Beveiliging' > 'Apparaat vergeten'. Na deze stap kun je geen gebruik meer maken van de mobiele Moss-app.

We raden alle gebruikers ten zeerste aan om mobiele authenticatie in te schakelen om de veiligheid van persoonlijke gegevens zo goed mogelijk te waarborgen.

Q: Hoe kan ik controleren op welk apparaat mobiele authenticatie actief is?

1. Log in op het Moss-platform

2. Ga naar 'Profiel' in de rechterbovenhoek

3. Onder het kopje 'Voorkeuren' vind je het apparaat waarop de mobiele Moss-app actief is

Q: Ik heb geen pushmelding/authenticatiebericht ontvangen - hoe kan ik een handeling bevestigen?

In sommige gevallen kan het voorkomen dat een pushmelding niet op je apparaat aankomt (dit is bijv. afhankelijk van de gekozen instellingen in de mobiele Moss-app, de telefoonfabrikant en het besturingssysteem). Als je geen melding hebt ontvangen, kun je de details van een handeling als volgt bekijken en bevestigen:

1. Log in op de mobiele Moss-app.

2. Ga in het hoofdmenu naar 'Mijn taken'.

3. Ga naar het tabblad 'Autorisaties'.

4. Open de actieve autorisatienotificatie.

5. Keur de handeling goed of af.

Q: Wat maakt mobiele authenticatie beter dan authenticatie met sms-wachtwoorden?

Mobiele authenticatie biedt de volgende voordelen:

• Beveiliging - geavanceerde autorisatiemechanismen zorgen voor een goede bescherming van de uitgevoerde handelingen.

• Gemak en snelheid - je hoeft geen ingewikkelde sms-wachtwoorden meer in te voeren. Met één klik in de mobiele Moss-app kun je een transactie snel bevestigen.

• Duidelijke autorisatienotificaties - de details van een handeling worden op een heldere en transparante manier weergegeven.

Q: Hoeveel tijd heb ik om een handeling goed of af te keuren?

De notificatie voor authenticatie is 8 minuten geldig nadat het autorisatieproces in het Moss-platform is gestart. Binnen deze tijd kun je de handeling goedkeuren of afwijzen. Na 8 minuten wordt de handeling automatisch afgewezen en krijgt deze de status 'Afgewezen'.

Q: Wat gebeurt er als ik de koppeling tussen mijn apparaat en mijn account verbreek?

Totdat je de mobiele Moss-app opnieuw aan je account koppelt, authenticeer je transacties met sms-codes of een authenticatie-app, afhankelijk van je instellingen.

Q: Is internettoegang vereist om handelingen goed te keuren?

Ja, je hebt een internetverbinding nodig om gebruik te kunnen maken van mobiele authenticatie.